Trotse winnaar van de familiebedrijvenaward 2022
1902 Als Je Doet Wat Je Deed, Krijg Je Wat Je Kreeg
11-02-2019

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg

Sinds ik in 2013 bij Fortron ben komen werken, heb ik de glazenwassersbranche flink zien veranderen. Toen, op het dieptepunt van de economische crisis, reduceerden veel opdrachtgevers de frequentie van glasbewassing. In plaats van vier keer per jaar werd er nog maar twee keer –of zelfs één keer per jaar gewassen. De focus van opdrachtgevers lag vooral op het ontwerp van kosten. Onze grootste uitdaging was het aan het werk kunnen houden van onze medewerkers, werk was immers schaars.

Nu, vijf jaar later, ziet de wereld er heel anders uit. We leven in economische hoogconjunctuur, er weer meer geld is voor gebouwreiniging en -onderhoud. Zowel in de schoonmaak als in de glazenwasserij is de strijd om de medewerker losgebarsten. Als sollicitant positioneer je je niet meer bij een werkgever, maar als werkgever positioneer je je bij een sollicitant. Ja, het mag gezegd worden. Er is de laatste vijf jaar veel gebeurd.

Des te veel aanbestedingsdocumenten veranderen. Regelmatig zie ik her-aanbestedingen voorbij komen waarin exact dezelfde kwaliteitsvragen worden gesteld als vijf jaar geleden. En dat speelveld zo anders is. Er worden nieuwe regels en normen verwacht op het gebied van duurzaam en innovatief vermogen is noodzakelijk om de toekomst te kunnen bieden. Juist door ketensamenwerking en het slim combineren van werkzaamheden kun je hier optimaal op spelen. Combineer bijvoorbeeld glasbewassing met gevelonderhoud, om het transport van hoogwerkers te gebruiken. Laat glazenwassers ook gevels inspecteren, zodat gebreken snel en eenvoudiger verholpen kunnen worden. Deel innovaties.

Hoe dan ook: stimuleer opdrachtnemers om met creatieve oplossingen en ideeën te komen, in plaats van een one-size-fits-all implementatieplan. Implementatie van een nieuw contract belangrijk, maar slechts een klein onderdeel van het totale contract. Het gaat erom hoe je sámen biedt aan als partners van de toekomst.

Albert Einstein zei ooit: Als je doet wat je daad, krijg je wat je kreeg. Is dat genoeg? Wat mij betreft niet. Wil succesvol ondernemen doe je niet door de van vandaag op te lossen, maar door die van morgen voor te zijn.

Robert Hompes
Directeur Fortron

Meer nieuws

2203 Exoskelet Is Forse Investering Waard 2
Duurzaamheid, Artikel

Exoskelet is forse investering waard

4 min.
2101 We Zijn Continu Bezig Met Innoveren
Artikel

We zijn continu bezig met innoveren

4 min.
2002 Glas En Gevel Is Veel Meer Dan Een Getal
Artikel

Glas en gevel is veel meer dan een getal

4 min.