Trotse winnaar van de familiebedrijvenaward 2022
1806 Duurzame Inzetbaarheid
06-06-2018

Duurzame inzetbaarheid

In december vindt de jaarlijkse actieweek Glazenwassers en ouderen plaats, waarbij we ons als glazenwassersbranche extra inzetten voor die kwetsbare doelgroep. Een prachtig en ontzettend dankbaar initiatief, dat ik met volle overtuiging steun. Tegelijkertijd denk ik na over de ontwikkeling van onze eigen medewerkers. Hoe kwetsbaar zijn zij?

Door de krapte op de arbeidsmarkt wordt werven van nieuwe (leerling)glazenwassers steeds lastiger. Daarnaast moeten onze huidige medewerkers steeds langer doorwerken, terwijl de lichamelijke belasting in onze branche hoog is. Duurzame inzetbaarheid is daarmee een belangrijk thema. En dat biedt uitdagingen. Want glas- en gevelonderhoud is niet zonder risico’s. Een groot deel van onze werkzaamheden wordt op hoogte uitgevoerd. En werken op hoogte staat al jaren in de top-5 van meest voorkomende bedrijfsongevallen. Een ladder die niet goed is opgesteld, verkeerd van een trap afstappen, niet goed aangelijnd zijn… Allemaal zaken die helaas vaker voorkomen dan we zouden willen. Nu de gemiddelde leeftijd van onze medewerkers omhoog gaat, neemt ook het risico op ernstig letsel bij een ongeval toe. Veilig werken is binnen onze branche dan ook een belangrijk thema. Alle bij de AWOG-aangesloten glazenwassersbedrijven zien nauw toe op naleving van de veiligheidseisen. De vraag die we ons als branche moeten stellen is wat mij betreft dan ook: zijn die minimale veiligheidseisen wel genoeg?

Ik denk het niet. Voor mij gaat duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers hand in hand met veiligheid. Met de veranderende arbeidsmarkt zouden we ons dan ook niet alleen moeten focussen op het aantrekken van nieuwe medewerkers, maar juist op het gezond houden van onze huidige medewerkers. En gezien de vele ongelukken die er op hoogte gebeuren, slagen we daar nog niet genoeg in. Wat mij betreft moeten we als branche hier dan ook onze verantwoordelijkheid in nemen en juist méér doen dan wat wettelijk wordt geëist. Bijvoorbeeld door het aanstellen van veiligheidskundigen, het verplicht maken van aanvullende opleidingen of het zorgen voor extra valbeveiliging. Alleen zo houden we onze medewerkers gezond aan het werk. En wie de mensen heeft, heeft het werk.

Meer nieuws

2203 Exoskelet Is Forse Investering Waard 2
Duurzaamheid, Artikel

Exoskelet is forse investering waard

4 min.
2112 Samenwerking Gemeente Amsterdam
Klantnieuws, Duurzaamheid

Gemeente Amsterdam en Fortron zetten samenwerking voort

2 min.
2106 PSO Certificering
Certificering, Duurzaamheid

Ons sociaal ondernemerschap erkend met een PSO-certificering!

2 min.