Trotse winnaar van de familiebedrijvenaward 2022
1709 Fortron Basis Veiligheidskundigen
26-09-2017

Fortron leidt operationeel leidinggevenden op tot Basis Veiligheidskundigen

Glas- en gevelonderhoud zijn niet zonder risico's. Veilig werken is daarom voldaan aan de voorwaarden voor uitvoeringsvoorwaarde. Om haar medewerkers nog meer te van veiligheidsdenken, heeft Fortron al haar operationeel leidinggevenden opgeleid tot Basis Veiligheidskundigen. Op 26 september namen zij hun diploma in ontvangst.

Diepgang
Fortron is al veertig jaar actief in glas- en gevelonderhoud. Naast vakinhoudelijke opleidingen, volgen alle verplichte de VCA-cursus, zodat zij risico's in hun werk herkennen en weten welke maatregelen ze moeten treffen. Toch vond Fortron dit niet genoeg. Directeur Robert Hompes legt uit: “Veilig werken gaat veel verder dan de praktische aspecten. Je moet weten hoe je veilig werkt, maar ook doordrongen zijn van de wettelijke kaders. Het is iets dat in de genen van onze medewerkers moet zitten, iets dat een tweede natuur voor hen moet zijn. Natuurlijk is de VCA-training hier een, maar deze biedt wat ons betreft niet die voor onze algemene richtlijnen diepgang.

1709 Fortron Basis Veiligheidskundigen

Vertaalslag
Emiel van den Hoogen, KAM-manager bij Fortron, vult aan. “Wettelijk zijn de eisen met betrekking tot veilig werken verder aangescherpt. En dat is ook terecht, veiligheid is voor ons de nummer prioriteit bij de uitvoering van onze werkzaamheden. We nemen aanvullende maatregelen ten opzichte van de wettelijke eisen. Maar begrijpen wat er wel en niet mag en dat kunnen vertalen naar de dagelijkse praktijk, dat is niet zo eenvoudig. Die verantwoordelijkheid ligt bij onze operationele zaken. Zij moeten onze samenwerking van veiligheidsvoorschriften en de wettelijke kaders vertalen naar de uitvoering op de vloer. Door hen op te kunnen weten te kunnen zijn die nu over handvatten die nodig zijn om dat te kunnen doen.”

Manager Geveltechniek Jeroen van der Gaag is een van de geslaagden en beaamt dit. “Bij de VCA-training leer je bijvoorbeeld dat je regelmatig Toolbox-meetings moeten houden. Als Basis Veiligheidskundige weet je ook hoe je dat moet doen. Je leert hoe je VWGM (Veiligheid, Welzijn, Gezondheid en Milieu)-plannen maakt die aansluiten bij wet- en regelgeving en veranderingen van toegevoegde waarde zijn voor de uitvoeringen. Dat is zeker, omdat de werkzaamheden de wij uitvoeren uitvoerbaar op hoogte en specialistisch van aard zijn. Ik ben dan ook blij dat ik de opleiding heb mogen volgen.”

Meer nieuws

1701 Met Twee Vingers In De
Duurzaamheid, Veiligheid

Met twee vingers in de...

2 min.
1405 Meest Gemaakte Fouten Bij Gevelreiniging
Artikel

Meest gemaakte fouten bij gevelreiniging

4 min.
1612 Fortron Leidt Werkzoekende Jongeren Op
Duurzaamheid

Fortron leidt werkzoekende jongeren op

1 min.