Trotse winnaar van de familiebedrijvenaward 2022
2001 100% Elektrisch
20-01-2020

"Wij rijden 100% elektrisch voor de gemeente Amsterdam"

Amsterdam wil schone lucht voor de gezondheid van alle Amsterdammers en voor de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van de stad. In steeds meer aanbestedingen en contracten daagt de gemeente haar eigen leveranciers uit om ook hun CO2-uitstoot te verminderen.

Carlien Kruithof, Contractmanager Facilitair Bureau bij de gemeente Amsterdam vertelt: “De gemeente Amsterdam stimuleert haar eigen medewerkers om een milieubewuste keuze te maken als het gaat om leveranciers. Het Facilitair Bureau merkt dat veel leveranciers wel open staan voor een gesprek over de verduurzaming van hun eigen bedrijfsprocessen. Een aantal leveranciers rijdt bijvoorbeeld al elektrisch. Onlangs heeft ook Fortron, leverancier voor de glasbewassing, een elektrische wagen aangeschaft, speciaal voor het wassen van de ramen van 170 gemeentelijke panden.”

Pionieren
Het fijne aan een goede samenwerking is, dat je weet waar de ander waarde aan hecht. Op deze manier ontstond het idee om voor de werkzaamheden voor de gemeente Amsterdam een elektrische bus aan te schaffen. De aanschaf behoefde wel het nodige uitzoekwerk.
Hoeveel panden kun je bedienen met één volgeladen accu en welke elektrische bus biedt de mogelijkheid om een compleet Tuckerpole systeem en 700 liter watertank te vervoeren? Dat waren slechts een paar van de vele vragen die Fortron moest uitwerken voordat het lukte om elektrisch te gaan rijden. Het was nog niet zeker of ze een subsidie toegewezen zouden krijgen, toch kochten ze op voorhand al de elektrische bus aan. “Er waren best een aantal obstakels en het is pionieren. Maar met de aanschaf van deze wagen bewijzen we dat het wel degelijk kan. De reductie van CO2, als onderdeel van het verminderen van onze impact op het klimaat, is een belangrijk thema op onze agenda. Met deze aanschaf verminderen we onze CO2-uitstoot en dragen we samen met de gemeente Amsterdam bij aan onze gezamenlijke milieuambities. ” licht een enthousiaste Rene Kreuk, regiomanager van Fortron toe.

Goed voorbeeld doet volgen
De gemeente wil dat de eigen organisatie in 2030 uitstootvrij is en roept haar medewerkers nu al op om te kiezen voor een milieubewuste leverancier of om het gesprek aan te gaan met bestaande leveranciers. Samen kom je vaak tot nieuwe mogelijkheden op het gebied van verduurzaming.

Op de foto v.l.n.r. Dennis Schulten, Voorman Fortron, Rene Kreuk, Regiomanager Fortron en Carlien Kruithof, contractmanager Facilitair Bureau Gemeente Amsterdam.

Auteur: Irene Moolhuijsen, Green Office Amsterdam

Meer nieuws

2203 Exoskelet Is Forse Investering Waard 2
Duurzaamheid, Artikel

Exoskelet is forse investering waard

4 min.
2112 Samenwerking Gemeente Amsterdam
Klantnieuws, Duurzaamheid

Gemeente Amsterdam en Fortron zetten samenwerking voort

2 min.
2106 PSO Certificering
Certificering, Duurzaamheid

Ons sociaal ondernemerschap erkend met een PSO-certificering!

2 min.